Je wilt iets in huis bestellen, maar de prijs is eigenlijk te mooi om waar te zijn. Klinkt dit bekend? Vaak is een te goedkoop product helaas minder goed gemaakt. Voor sommige artikelen zijn er gelukkig tests en keurmerken die iets zeggen over de kwaliteit.
Dit geldt bijvoorbeeld voor textiel. Alles wat gemaakt is van stof, of het nu de bekleding van banken of het denim voor een spijkerbroek is, kan op kwaliteit worden beoordeeld met een paar tests. De uitslag van die tests zegt jou of iets een goede aankoop is – of dat het binnen een paar maanden in een hoopje vodden is veranderd.
Check de slijtvastheid
Sommige stofjes gaan jarenlang mee, en bij andere zie je na een paar weken al de eerste krassen en gaten. Op de Europese markt wordt de slijtvastheid van textiel gecontroleerd met de zogenaamde Martindale test. Daarbij wordt er een soort schuurmachine op de stof gezet en bijgehouden hoeveel bewegingen die kan maken, voordat er een bepaald aantal draden zijn gebroken. Hoe hoger de score op deze test, hoe langer je kunt genieten van je nieuwe bloesje of sokken. Een stof met een score van minstens 20.000 geldt als goed, eentje met 100.000 is echt een duurzame investering.
Ga voor een hoge lichtechtheid
Natuurlijk wil je dat jouw nieuwe sierkleden, meubels en dekbedovertrekken zo lang mogelijk hun fraaie tint behouden. Zonlicht heeft helaas, zoals je vast weet, een blekende werking. En elke stof is daar in een bepaalde mate tegen bestand: de zogenaamde lichtechtheid. Hoe hoger de lichtechtheid (of ‘lightfastness’ in het Engels) op een schaal van 1 tot 8 is, hoe langer die er goed uit blijft zien. De lichtechtheid test wordt vooral gebruikt om de kwaliteit van meubels weer te geven, maar steeds vaker wordt ook (over)kleding aan deze controle onderworpen. Fijn, want daardoor zie jij of je waar voor je geld krijgt.
Tel het aantal draadjes
Nog zo’n indicator waarvan je misschien niet weet wat je ermee moet: de thread count. Letterlijk een telling van het aantal draadjes, om precies te zijn per square inch (ongeveer zes vierkante centimeter). Dit aspect van een stof laat je weten hoe dicht op elkaar geweven de draden zijn. En dat vertaalt zich vaak in een hogere kwaliteit, zodat je langer plezier hebt van je hoeslaken of sjaal. Officieel kan de thread count maximaal 500 bedragen. Kom je een hogere waarde tegen? Dan heeft de fabrikant vals gespeeld met dunnere draden!
Voorkom vervelende pluisjes
Heb je net de broek of trui van je dromen gekocht, zit die na de eerste wasbeurt al vol met pluisjes. Huilen natuurlijk – maar je had het kunnen weten, sorry! Ook de mate waarin de vezels van textiel pluisjes vormen, wordt getest. Dat wordt weergegeven als de ‘pilling factor’, en vastgelegd op een schaal van 1 tot 5. Bij stoffen met een pilling factor van 5 duurt het bijna eeuwig, voordat je een pluisje tegenkomt. En textiel met factor 1 verandert binnen de kortste keren in een soort teddystof. Textiel is nog nooit zo interessant geweest!