Misschien denk je er al een tijdje over na om een kat in huis te nemen. En dat is helemaal niet zo gek, want katten zijn fantastische gezelschapsdieren. Ze wennen snel aan hun omgeving en sluiten graag vriendschap met hun baasje. Het zijn huisdieren die al vlot deel uit maken van het gezin en dat maakt ze zo bijzonder. Wat een kat ook aantrekkelijk maakt, is dat ze zorgen voor minder stress in huis, kinderen leren te leven met dieren en er is altijd iemand thuis. Het is heerlijk als je alleen thuis bent om even de kat op schoot te trekken en samen een film te kijken. Eigenlijk biedt een kat alleen maar voordelen. Toch is het verstandig om vooraf goed na te denken over wat een kat in huis zoal met zich meebrengt. Hieronder een aantal handige tips voor als je graag een kat in huis wilt nemen.
Vooraf goed nadenken
Een kat in huis nemen is iets waar je even goed over na moet denken. Katten worden gemiddeld ongeveer 15 jaar dus je kiest voor langere tijd voor een dier. Ook als de kinderen op hun knieën gaan omdat ze zo graag een kat willen, moet je jezelf realiseren dat je uiteindelijk zelf verantwoordelijk bent voor de verzorging van de kat. Dat kun je van kinderen immers niet verwachten. Het is goed om te weten dat het belangrijk is om regelmatig met katten te spelen en om tijd aan ze te besteden. Het voordeel hiervan is dat je hiermee ook een band opbouwt met een kat. Je kunt natuurlijk altijd een paar speeltjes neerleggen als je weggaat van huis, zodat de kat ook zelf verder kan spelen. Daarnaast is het goed om na te denken of je één of twee katten wilt. Omdat er ook vaak niemand thuis zal zijn, is het fijn voor een kat om een speelmaatje te hebben. Hierdoor blijven ze fysiek actief en geestelijk fit.
Asiel of fokker
Als je kiest voor een kat uit een asiel dan verricht je hiermee een goede daad. Een asiel is immers geen droomplek om te verblijven voor een kat. Aan de andere kant zitten in het asiel katten met een verleden. Het is altijd verstandig om eerst even rustig rond te kijken in het asiel en om even te kijken naar de verschillende katten die er zijn. Het voordeel hiervan is dat je kunt zien hoe een kat zich gedraagt. Is de kat schuw of komt hij juist direct naar je toe gelopen? Voordeel van een kat uit een asiel is dat deze meestal al zijn onderzocht door een dierenarts voordat ze meegaan met een nieuw baasje. Vaak zijn deze katten ook al gecastreerd of gesteriliseerd.
Een kat van een fokker is een ander verhaal. Hierbij ben jij de eerste eigenaar en heeft de kat nog geen verleden. Je hoeft de kat dus niet te heropvoeden maar je begint eigenlijk samen een heel nieuw gezinsleven. Voordeel van een kat van een fokker is ook dat je echt kunt kiezen voor een ras waar je van houdt. Er bestaan prachtige kattenrassen, door te zoeken welke fokker deze heeft, kun je jouw lievelingskat vinden. Het is wel verstandig om goed onderzoek te doen naar de fokker zelf. Is deze betrouwbaar, hoe zijn de ervaringen van andere kopers op internet en kan deze fokker wel de juiste papieren overhandigen bij een jonge kat?
Goed thuis bieden betekent goede spullen
Als jouw droomkat bijna bij jou thuis gaat wonen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn qua spullen. Je geeft al je liefde en aandacht, maar goed materiaal is ook belangrijk. Als eerste heb je natuurlijk een kattenbak nodig met goede kattenbakvulling. Hier kan de kat zich lekker in terugtrekken en comfortabel liggen in de kattenbak. Daarnaast houden katten van krabben, een krabpaal is dan ook geen overbodige luxe. Je hebt liever dat de kat krabt aan deze paal dan aan je nieuwe Chesterfield, nietwaar? Een deurhekje voor katten is ook gemakkelijk. Hierdoor kan de kat gemakkelijk zichzelf verplaatsen en heeft hij geen hulp nodig van jou of van één van de andere gezinsleden. Een kat wil net als een mens, zich vrij kunnen bewegen.
Kosten per jaar
De kosten beginnen bij de aanschaf van een kat. Zowel in een asiel als bij een fokker kost dit geld. Bij een asiel zul je overigens wel wat voordeliger uit zijn. Daarnaast ben je geld kwijt aan inentingen, castratie of sterilisatie. Voor de kattenuitzet zoals een mand, een voer- en drinkbak, een krabpaal en kattenspeelgoed ben je ook geld kwijt. Als alles is aangeschaft heb je ook nog maandelijkse kosten zoals bijvoorbeeld kattenvoer. Incidenteel zul je gebruik maken van een dierenarts als er echt iets aan de hand is met je kat. Gemiddelde ben je tussen de 400 en 500 Euro per jaar kwijt aan een kat. Goed om even mee te nemen in gedachten.